onsdag 27 februari 2013

Bara 15 fotbollspelande 15-åringar i Partille?

I Partille bor det cirka 35 000 invånare. Uppskattningsvis 250 av dessa är pojkar som fyller 15 år i år. Hur många av dessa spelar fotboll i Partille?


I Partille kommun finns ett antal fotbollsklubbar med omfattande ungdomsverksamhet: Björndammens BK Jonsereds IF, Partille IF, Sävedalens IF och Öjersjö IF (jag hoppas inte jag glömt någon). Ju högre upp i åldrarna, desto färre blir dock antalet lag och spelare.
Enligt serieindelningen för Pojkar 15 finns det i år ett lag anmält från Partille kommun - Jonsereds IF. Enligt Jonsereds IF:s hemsida kommer det laget ur den kombinerade träningsgruppen P97/98 i vilken det finns uppskattningsvis 15 pojkar födda 1998. Utöver detta kan det i Partille kommun naturligtvis tillkomma några spelare som spelare med äldre åldergrupper i andra klubbar. Men ändå; Partilles föreningsliv rymmer alltså 15 killar i Jonsereds IF (av totalt 250!) som vid 15 års ålder spelar fotboll i den egna åldersklassen.

Handbollen "boven"?
Om det ser ut så kan skälen naturligtvis vara flera där konkurrensen från andra aktiviteter och intressen är det kanske mest naturliga. Från Partillehåll brukar särskilt konkurrensen från handbollen lyftas fram. Den enda (om än väldigt framgångsrika) handbollsklubben i kommunen har totalt 38 spelare i ålderskategorin P98.

Hur många av dessa som kommer från Partille vet vi inte, men det är lätt att tänka sig att IK Sävehof lockar till sig spelare från i alla fall både Göteborg och Lerum. Högt räknat ägnar sig antagligen max 50 av 250 femtonåriga Partillepojkar åt fotboll eller handboll i den egna kommunen. Vad gör övriga 200?

En inte alltför vild gissning är att en ganska stor andel inte gör något alls. Några ägnar sig åt idrott i Göteborgsklubbar, men de är inte jättemånga. Vad har hänt med alla de killar som fram till för bara ett år sedan spelade fotboll i Sävedalens IF och Öjersjö IF?
En ond spiral
Jag tror på relativt goda grunder att det vi ser är resultatet av alltför starkt resultatfokus, tidig specialisering och elittänkande. Med resultatfokus blir några spelare ställda utanför och tröttnar. Dessutom leder det ofta till en koncentration av för tillfället ”talangfulla” spelare till en klubb. Finns resultatfokuseringen i fler än en idrott tvingas dessutom unga spelare att tidigt välja sport. Det gör att underlaget i urholkas, att de killar som blir kvar tappar sugen och kanske lägger av.

Någon gång runt det att killarna blir 14 år ökar också konkurrensen från andra intressen och skola. Det gör att vi får en naturlig avtappning. Har man då inte sett till att ha med sig hela bredden hit blir lagen väldigt sårbara och ytterligare spelare slutar, medan de ”talangfulla” söker lyckan i en storklubb. I det läget försvinner lagen och spelare som hade velat fortsätta har ingenstans att ta vägen.

I längden riskerar denna utveckling att smitta av sig neråt i åldrarna. Om det inte finns ett P15-lag i en förening är risken stor att P14-spelarna ser om sitt hus i förväg eftersom de a) inte ges möjlighet att testa spel med äldre spelare och b) ser att risken är stor att även deras lag försvinner inom kort. Och försvinner P14-laget börjar 13-åringarna och deras föräldrar att tänka…

Dags att ta reda på fakta
Jag vet naturligtvis inte exakt vad som har hänt i Partille Kommun, men av det jag har hört, så ligger beskrivningen ovan ganska nära sanningen. Frågan är om det är en utveckling som är nödvändig och/eller önskvärd. Går den att ändra?

Kanske borde Handbollsförbund, Fotbollförbund, kommun och berörda klubbar tillsammans ta reda på hur verkligheten ser ut. Både handboll och fotboll borde ha intresse av att ha så många spelare med så länge som möjligt. Och jag är inte säker på att Partille kommun och dess skattebetalare är särskilt villiga att betala för en verksamhet om det visar sig att den selekterar och stänger dörrar för majoriteten av kommunens ungdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar